Naturen er et fantastisk sted, og selvom meget underholdning i dag foregår foran en skærm, skal vi ikke glemme de mange berigende muligheder, der findes ude på den anden side af vinduet i naturen. Der er så mange muligheder, og der er plads til kreativ leg og fantasi.
De små dyr i naturen
Det kribler og krabler i jorden. I kan prøve at se nærmere på regnormen. Gå på jagt under visne blade eller i jorden med en lille graveske.
Når I har fundet nogle stykker, kan I etablere et lille regnormebo:
- Skær toppen af en 1½ liters sodavandsflaske
- Fyld jord og regnorme i bunden af flasken og dæk med visne blade.
- I kan også dække med grøntaffald og undersøge, hvad regnormene spiser.
- Husk at holde jorden let fugtig.
- Hvis I holder regneormeboet mørkt med et klæde eller sort karton, kan I være heldige at regnormene graver gange helt ud til kanten af flasken. Så kan I se gangene, når I fjerner dækket. Det kan være lettere at se deres gravearbejde, hvis man kan lave forskellige farver lag ved at bruge lidt sand imellem jordlagene.
Prøv at undersøge regnormene på forskellige måder:
Hvor mange forskellige slags kan I finde?
Hvor lang er en regnorm?
Hvad vejer en regnorm?
Find rav i naturen
Rav er millioner af år gamle små klumper, der er spændende at gå på jagt efter – mest når det så endelig lykkes at finde det. Det kan give den største tilfredsstillende oplevelse, og fornemmelsen i kroppen kan leve længe over flere dage – måske indtil du finder dit næste stykke rav.
Du kan gøre jagten lidt lettere for dig selv ved at benytte smart og praktisk udstyr, og det er der ganske enkelt ikke nogen grund til ikke at gøre.
Ravjagt er for hele familien
Hvis du er på udkig efter den næste gode familieudflugt eller en hyggelig og spændende aktivitet med dine venner, så kunne ravjagten være et godt bud. Det lyder måske spøjst, men ravjagt bringer faktisk eventyr, viden og motion sammen i en herlig aktivitet. Ravjagt er til både børn og voksne.
Sådan tester du, om det er rav
Det kan sommetider være svært med det blotte øje at se forskel på sten og rav. Er du i tvivl om, hvorvidt du har fundet rav eller ej? Rav er kendetegnet ved, at det er meget let og blødt. Derudover så er det især på klangen, at du kan kende forskel. Du kan teste dette ved at slå ravet let mod dine tænder. Er lyden hul og nærmest træagtig, så har du fundet et stykke rav.
Sådan øger du chancen for rav
Vil du gerne øge jeres chance for at finde rav på jeres ravjagt, så er der et par ting, der er værd at skrive sig bag øret. For det første, så findes rav alle steder langs de danske kyster. Det findes dog i særdeleshed på vestkysten samt i det sydfynske øhav. Derudover så forekommer størstedelen af ravfund om vinteren, når det er mørkt. Sidst men ikke mindst, så er det vigtigt at huske, at ravet ofte gemmer sig mellem tang og skaller. Nu kender du til vigtigt udstyr og har fået et par gode råd med på vejen, så nu er du så godt som klar til at tage familien med på ravjagt.