Vi kender det til det klassiske kors. To tynde stave samlet sammen. Det er et enkelt symbol som folk kender og forstår, og vi ved hvor det kommer fra. Du kan tit se det traditionelle kors blive båret rundt i smykker, en del af en tatovering eller blot være en del af en kirkeudsmykning. Men der findes mange andre former for kors. Kors hvor man har forsøgt at holde fast i de klassiske to stave og lavede tilføjelser eller ændringer så formen er blevet anderledes.

Bred overflade til indgraveringer

Kigger man på nogle af de mange dagmarkors som man kan finde på https://guldsmykket.dk/shop/dagmarkors-2389s1.html så vil man let få en ide om fordelene ved at lave andre kors. Dagmarkorset er karakteriseret ved at have en bred overflade med to små prikker ud fra hver side. Den brede overflade giver en mulighed for at have et mere detaljeret smykke sammenlignet med det latinske, mere klassiske kors. Fordi der er den plads der er, så kan indgraveringerne også varrierer efter behov. Nogle vælger at have kristus-figuren eller vores fadervor, men man vil også kunne vælge en mere individuel preference til hvad man skal gøre med pladsen. Anledningen til at give et dagmarkors kan sagtens have indflydelse derpå. De to førnævnte eksempler bruges jo gennem hele vores liv. De bærer en kristne symbolik om at Jesus altid er med os og at vi altid vil kunne bede til vorherre. Når Jesus så er indgraveret i et dagmarkors som du giver til barnedåb, så kan det være for at beskytte barnet i den skrøbelige opvækst. Giver du det i stedet i konfirmationsgave, hvor de træder ind i ”De voksnes rækker” som vi siger, så vil det være for at beskytte dem, når nu forældrene ikke holder en så fast hånd under dem længere.

Den lange historie bag

Men hvor kommer dagmarkorset så fra? Dagmarkorset har oprindelse omkring det 1000erne. Dagmar der lægger navn til korset, er dronningen til Valdemar Sejr, og kom oprindeligt fra Tyskland. Derfra havde hun tilnavnet Dragamir, som blev fordansket til Dagmar. ’Dagmar’ betyder dagmø; den lyse og venlige kvinde. Og denne betydning kan man snildt bruge som argument for at give et dagmarkors til en piges dåb eller en ung kvindes konfirmation. Når man kan uddele sådanne bonusinformationer omkring en gave, så får man scoret lidt ekstra point. Disse point tilføjes også på gavens betydning, da det pludselig går over og bliver endnu mere symbolsk. Dronning Dagmar skullet selv have været en mild dronning som folket elskede. Gamle folkeviser har kaldt Dagmar for folkets dronning, og når man forestiller sig 1200ernes Danmark, så siger det ikke så lidt. At give en dagmarkors for andet end dets religiøse betydning, så vil det være betydning netop baseret på Dagmar. At man håber på at det lille væsen vil vokse op til ligeså at være mild og elsket af folket omkring hende. Der er ingen tvivl om at et dagmarkors er en fantastisk og smuk gave at give til de forskellige lejligheder.