Har du en varebil, som har brug for mere plads til persontransport? I stedet for at købe en ny personbil, så kan du med fordel ændre din varebil til en personbil. Når man ændrer sin varebil til en personbil, så skal bilen på hvide plader, hvilket har en betydning for afgiftssystemet. Denne ombygning kræver tid, tålmodighed og naturligvis også penge. 

Men kan det betale sig at ombygge sin varebil til personbil? Vi har svarene til dig i denne artikel. 

Fra gule til hvide plader

Når du ombygger din varebil til personbil, så skal de gule plader ændres til hvide plader. Det lyder simpelt nok i sig selv, men det kræver en del arbejde og tålmodighed, at ombygge sin varebil til en personbil.

I forhold til økonomien, så kan det altid godt betale sig at ombygge sin varebil til personbil. Der ligger selvfølgelig en del penge i selve ombygningen samt de papirer, som du skal have styr på for at få bilen på hvide plader. I det store hele er det dog en langt billigere løsning, end at skulle ud og købe en ny personbil.

Hvad betaler du for?

Selvom det er en fordelagtig og økonomisk god løsning at lave varebilen om til en personbil, så skal man bane sig vej igennem en del papirarbejde og udgifter til ændringerne. Som udgangspunkt skal du betale for selve ombygningen af bilen. Derudover skal bilen synes, der skal købes og registreres nye nummerplader og så skal du sætte en ny sats i ejerafgift eller vægtafgift. 

Du skal være opmærksom på, at der er forskel på afgiften på en personbil og en varebil. Derfor skal du har dig en ekstra registreringsafgift på din bil. Se her hvordan du får din registreringsafgift til din bil. 

Selve ombygningen

Når en varebil skal ombygges til en personbil, så skal der laves plads til højst ti personer inklusiv føreren af bilen. Dette kræver selvfølgelig at der skal sættes sæder op omme bagi, hvor der førhen var opbevaring. Bilen skal naturligvis udstyres med sikkerhedsseler og andet sikkerhedsudstyr, som følger med til en personbil. 

Ombygningen af bilen kan være omfattende proces. Derfor er en god ide at du får synet bilen både før og efter, så du kan få tjekket din ombyggede personbil grundigt for fejl og mangler. 

Regler du skal være opmærksom på

En varebil på gule plader skal være indrettet til transport af varer, goder eller værktøj. Du kan ikke benytte en varebil på gule plader som personbil uden at omregistrere den først.

Reglerne for kørsel af personbil kontra en varebil er meget forskellige. Der er for eksempel forskel på totalvægten, ejerafgiften, forbrug og meget mere. Registreringsafgiften på en varebil er for eksempel meget lavere end for en personbil. 

Der er ofte også regler for, hvad ud må bruge en varebil til. Der kan være regler for om du må bruge bilen til kørsel til fritidsaktiviteter og indkøb. Derfor er det en langt bedre ide at få ombygget sin varebil til en personbil, hvis du fortrinsvis skal bruge bilen til privat brug.