Når de fleste mennesker tænker på guld, tænker de på det gule ædelmetal, der bruges i både smykker, trofæer og medaljer. Men i de senere år har guld, der er blevet modificeret til at se hvidt ud, “hvidguld”, vundet popularitet.

 

De fleste der fortrækker hvidguld, vælger det grundet at det står godt til en hvid diamant, derudover er det mere moderne og råt.

 

Så populær som hvidguld er blevet, foretrækker nogle måske det klassiske gul-guld look, som på mange måder også er mere romantisk hvis man spørger de flest.

 

Af denne grund vælger mange mænd også at få en gul guldring, da det symboliserer kærlighed og varme.

 

Hvis du har hvidguldssmykker, spekulerer du måske på, om det er muligt at få det til at blive dens originale farve igen.

 

Abelstedts smukke smykker.

 

Hvad er hvidgulds smykker?

 

For at finde ud af, om hvidguld kan omdannes til gult guld, bør du først forstå, hvordan hvidguld bliver lavet. I modsætning til gult guld findes hvidguld ikke naturligt, der skal tilsættes legeringer, for at det får den lyse farve. Guldsmede tilføjer derfor legeringer som kan være blandt andet nikkel eller palladium, platin eller kobber.

 

Disse metaller er hvide og er med til at lysne guldets gule udseende betydeligt, mens man dog stadigvæk for bevaret nok guld i materialet til, at det stadig kan betragtes som guld. I nogle tilfælde vil hvidguld være belagt med rhodium, hvilket giver et endnu renere hvidt udseende, og kan gøre smykker mere strålende.

 

Som et resultat af de metoder, der bruges til at skabe hvidguld, er hvidguld næsten altid mindre rent end gult guld. I og med at det også kun er en rhodium belægning kan man forvente at det hvide guld bliver til en lyst champagne farve.

 

Kan hvidguld omdannes til guld?

 

Det enkle svar er nej. Det mere komplicerede svar er, at selvom det er teknisk set er muligt at fjerne de hvide legeringer, der giver hvidguld dens farve, er det ikke særlig nemt og vil helt sikker blive ekstremt dyrt i sidste ende.

 

For at fjerne de hvide legeringer fra guldet ville det kræve at man skulle til at smelte guldet ned for derefter at trække alle legeringerne ud, derefter størkne og omforme det resterende guld tilbage til det originale smykke. Så det kan nemmere betale sig at købe et helt nyt smykke.

Det er lettere at fjerne rhodiumbelægningen som beskrevet ovenfor, men det vil næsten aldrig kunne lade sig gøre at skabe et rent guld look.

 

Hvis du virkelig ønsker, at dit hvidguldsstykke skal være gult guld, er det muligt at få smykket belagt med guld i stedet for. De fleste guldsmede gør dette, og det er ikke synderligt dyrt. Man skal dog huske at dette også kun er en belægning, og vil med tiden falde af.

 

Den enkleste måde er at købe et nyt smykke, tag evt. et kig på  Abelstedts smukke smykker i guld, hvidguld og belagt sølv.